XX Ding 5: Video maken

Inleiding

Video wordt al heel lang in het onderwijs gebruikt. Meestal gaat het daarbij om het bekijken van videomateriaal, maar inmiddels is het maken van films ook heel populair geworden o.a. omdat bijna iedereen wel een apparaat heeft om zelf film mee op te nemen. Nu steeds meer smartphones en tablets met een ingebouwde camera ook in HD-kwaliteit kunnen opnemen, is dat een logische bedreiging voor gadgets als de mini-videocamera of instant USB camera’s zoals de ‘Flip’. Dit apparaat was lange tijd heel populair maar wordt inmiddels niet meer geproduceerd. Een alternatief voor deze ‘Flip’ is de Kodak Playfull videocamera (met ingebouwde USB arm).

Video maken in het onderwijs

Het maken van een filmpje hoort inmiddels tot de alledaagse activiteiten van jongeren, net als het online zetten van de gemaakte films. Studenten maken ook steeds vaker video’s in opdracht van hun docent. Dat kan gaan om opnames van bijvoorbeeld presentaties of gesprekstechnieken, maar ook om korte documentaires of nieuwsitems. Videoblogs worden door studenten en door docenten gemaakt, als een soort videodagboek. Een mooi voorbeeld hiervan is het videoblog van Sjaak Jansen, gespot op Leraar24.
Bekende platforms om je opgenomen video’s te publiceren zijn o.a. BlipTVVimeoBing Video, en met als absolute nummer éénYouTube.

NB. SURFmedia dienstverlening is per 31 december 2012 gestopt. 

Video maken voor het internet gaat meestal in drie stappen:

  1. Opnemen;
  2. Bewerken en opslaan;
  3. Uploaden naar een streamingserver als YouTube.

                    

Omdat het maken van video zo eenvoudig is geworden en omdat de kosten voor de apparatuur gedaald zijn, worden er veel filmpjes gemaakt. Dat wil niet zeggen dat alle producties technisch ook goed zijn. Het goed gebruik maken van licht en een statief kunnen de kwaliteit sterk beïnvloeden. Ook geluid speelt een belangrijke rol.

Ook als je filmt met relatief eenvoudige apparaten is het goed om je te realiseren dat beelden beter worden met een goede belichting en dat geluid een belangrijke rol speelt. Zorg er in ieder geval voor dat als je met een instant camera filmt, je niet te ver van de spreker staat. En gebruik, waar mogelijk, een klein statief. De beeldkwaliteit van een video wordt bepaald door de resolutie van de video en de beschikbare bandbreedte waarmee je de video kunt afspelen.

Videobestanden zijn vaak groot en er bestaan verschillende bestandsformaten. Er is een continue competitie tussen Apple en Microsoft tussen de verschillende formaten. De formaten zijn niet zonder meer uitwisselbaar. Apple werkt met MOV of MP4 bestanden. Bewerken doe je met Apple iMovie
Windows werkt met AVI bestanden. AVI bewerk je met Windows Moviemaker en je bewaart het als WMV bestand.

Indien je met een videocamera werkt kun je mbv. Firewire kabel of via een USB kabel de video inlezen en daarna bewerken en opslaan als MP4 (Apple) of WMV (Windows) bestand.

MP4 en WMV bestanden zijn meestal te groot om te e-mailen. Een oplossing hiervoor is om deze naar een streamingserver te uploaden zoals YouTube.
YouTube heeft een uploadlimiet van 15 minuten per HD-filmpje, je kunt een accountverificatie aanvragen om je limiet te verhogen. Op YouTube kun je filmpjes openbaar beschikbaar stellen en zijn er beperkte mogelijkheden om privacy gevoelige opnamen af te schermen.

Toepassingen
Video wordt ondermeer gebruikt om te reflecteren, om bijvoorbeeld te laten zien aan docent of coach of je al over voldoende presentatievaardigheden beschikt.
Ook wordt video ingezet bij projecten waarbij studenten bijvoorbeeld gezamenlijk een evenement in beeld brengen. Bijvoorbeeld het WKAmsterdam, een jaarlijks cultureel (voetbal-)evenement in Amsterdam waarbij 32 nationaliteiten strijden om de eer. In 2008 kregen studenten van Hogeschool INHolland Vrijetijdsmanagement van het Ministerie van Buitenlandse Zaken de opdracht dit evenement in beeld te brengen voor de ambassades. De video’s werden eerst op SURFmedia geplaatst, daar beoordeeld en na goedkeuring en selectie gedownload en vervolgens op YouTube gezet. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een aantal van de filmpjes ingesloten in de websites van herkomstlanden.

Voor het taalonderwijs kan het interessant zijn om studenten een ondertiteling te laten maken bij een film. Als je de video zelf hebt gemaakt, kun je in MovieMaker eenvoudig een ondertiteling maken. Voor het maken van een ondertiteling bij filmpjes die op YouTube staan, kan je terecht op CaptionTube.  Als je een filmpje hebt gemaakt kun je die ook plaatsen op DotSub, en daar ook de vertaling maken. Als je bij een online filmpje van een ander ondertitels wilt plaatsen moet je altijd toestemming hebben van degene die de film online heeft gemaakt en/of online heeft gezet.

Door studenten zelf te laten werken met video kun je ze niet alleen wijzen op de mogelijkheden van het maken en delen van video’s, maar ook op de gevaren ervan. Door zelf te filmen leren studenten hoe ze video’s kunnen gebruiken om een boodschap over te brengen, en hoe ze de boodschappen van anderen kunnen interpreteren, en ze leren naar zichzelf te kijken en te reflecteren. Door zelf video’s te plaatsen op YouTube gaan studenten nadenken over copyright en privacy en wat ze wel en niet kunnen plaatsen.

Tips en trucs

In plaats van filmapparatuur, smartphones of tablets om opnames te maken is het ook mogelijk een screencast te maken via een webcam (zie hiervoor Ding 9: Screencasting). Met al deze toepassingen is het mogelijk kennisclips te maken. Tegenwoordig spreken we veel op ‘Flipping the classroom’ waarbij je klassikale ‘kennisoverdracht’ vervangt door video’s en eventuele andere vormen van online instructie. Jelmer Evers laat in onderstaande video zien welke afwegingen hij maakt om video te maken en in te zetten in zijn onderwijs.

Zelf aan de slag!

  1. Maak een instructiefilmpje of een kort introductiefilmpje voor je vak of over jezelf en plaats dit op YouTube.
  2. Experimenteer met het afschermen van de video. Geef in ieder geval jezelf en je coach toegang. Schrijf een blogpost over het maken van jouw filmpje en de dingen waar je tegen aan bent gelopen. Geef je mening over hoe studenten kunnen omgaan met kwesties als copyright en privacy. (Zie ook Ding 4: Videomateriaal zoeken en gebruiken)

Voor gevorderden

  • Maak een wat uitgebreide montage van het introductiefilmpje. Je kunt daarbij overgangen, titels etc. gebruiken. Achtergrond muziek geeft ook een extra dimensie aan je productie. Let daarbij op copyright.
  • Bekijk en gebruik de toepassing Movenote. Wat vind je van deze toepassing om video’s te integreren met documenten? (Lees ook de recensie op Frankwatching)

Achtergrondinformatie

Meet the Zuyd Expert

Heb je vragen over Ding 5: Video maken? Gebruik de reactieruimte onder dit blogitem.
Iedereen kan natuurlijk op elke vraag reageren, maar je ontvangt zeker een reactie van:

********************************************************
Oorspronkelijke tekst: Tom Visscher, Hogeschool INHOLLAND
Gewijzigd: Pascal Nypels / Judith van Hooijdonk (juli 2013)

Geef een reactie

Your email will not be published. Name and Email fields are required.