Mindmapping

Het maken van een mindmap is een effectieve leerstrategie. Het helpt om kennis te structureren en visualiseren, ook wel actieve tekstverwerking. Een mindmap kan bestaan uit tekst, of uit een combinatie van tekst en afbeeldingen. Je kunt er voorkennis mee activeren, informatie mee verwerken en nieuwe informatie later toevoegen. Natuurlijk is een mindmap prima te maken met pen en papier maar niet iedereen is zo creatief als het voorbeeld hier links. We bespreken twee online mindmaps.

MindMeister

MindMeister

Maak op MindMeister een account aan en kies hierna voor ‘basis’. Hiermee kun je gratis drie mindmaps aanmaken, delen, samenwerken en importeren (zie afbeelding). Maak een eigen mindmap of kies voor een template. Bij de eerste keer inloggen krijg komt automatisch een tutorial tevoorschijn. Hierna krijg je een veld waar rechts een menu staat met allerlei opties, onder andere kleur aanpassen, achtergrond maar ook URL’s opnemen, bestanden of video’s koppelen. Met de optie ‘deel’ is de mindmap te delen via mail of sociale media.

Bubbl.us

Bubbl.us werkruimte

Een ander online mindmap applicatie is Bubbl.us. Maak een gratis account voor maximaal drie mindmaps (het is mogelijk een mindmap te deleten). Op het dashboard kies voor ‘New mindmap’ en hierna kom je in de werkruimte waar één tekstvlak staat. Klik hierop en er verschijnen menu’s (zie afbeelding links). Net zoals bij MindMeister is van alles aan te passen. De mindmap is te delen, downloaden, printen en bewaren als afbeelding.

Mindmaps in het onderwijs – didactische toepassingen

Mindmaps zijn op verschillende manier toe te passen.

Tutor: laat studenten vooraf een college een mindmap maken. Op deze wijze activeer je de voorkennis over het onderwerp. Tijdens of na het college vult de student zijn mindmap aan. Laat tijdens de tutorbijeenkomst de studenten gezamenlijk één mindmap maken. Stimuleer dat zij ook verbindingen leggen tussen de verschillende onderdelen van de mindmap.

Trainer: laat de student in de eerste bijeenkomst een mindmap maken over de inhoud van alle trainingen (of het moduul). Gedurende alle trainingsbijeenkomsten houdt de student zijn mindmap bij. Hierin noteert hij/zij per training wat er is getraind (vaardigheden) en linkt dit aan theorie. Op deze manier brengt de student in beeld zijn startpositie (0-meting) en eindpositie (wat heb ik allemaal geleerd?). Op deze wijze dient de mindmap als input voor een reflectieverslag.

Studieloopbaanbegeleider: als SLB’er kun je het maken van een mindmap aanbieden als leerstrategie. Het kan een student helpen om tekst te structureren of ordenen, om nieuwe kennis te koppelen aan voorkennis, te helpen bij het schrijven van een verslag of het maken van een wiki, om verbanden te leggen tussen begrippen of om ideeën te verzamelen.

Tips en trucs
 • Docenten kunnen via SURFspot het programma MindManager kopen voor een sterk gereduceerde prijs. Inloggen met je Zuyd account.
 • Naast tekst is het mogelijk om linken, afbeeldingen of video’s op te nemen in een mindmap.
 • Voor iedereen in het onderwijs is het mogelijk 50% korting bij Bubbl.us te krijgen op een betaald jaaraccount ($30).
Meer informatie
Meet de zuyd expert

Heb je vragen? Gebruik de reactieruimte onder dit blogitem. Iedereen kan natuurlijk op elke vraag reageren, maar je ontvangt ook zeker een reactie van de Zuyd experts:

3 thoughts on “Mindmapping

 1. Dave

  mei 16, 2017 at 11:43am

  Leuk. Ik ga die Bubbl uitproberen (overigens Bubbl, niet Bubble)

 2. Ralf Kruytzer

  mei 16, 2017 at 11:58am

  Ik werk zelf met Mindmanager van Mindjet. Dit is voor een appel en een ei te kopen via Surfspot . Ik vind dit ideaal voor GTD, vergaderingen te structureren, ideeën uit te werken en kleine projecten mee te sturen.

  https://www.youtube.com/watch?v=i_6UV2YGrNA

  Ik weet niet over er voor het ‘sharen’ via internet er extra betaald moet worden.

 3. Judith van Hooijdonk

  mei 22, 2017 at 8:00am

  Dank voor jullie opmerkingen/toevoegingen Dave en Ralf

Geef een reactie

Your email will not be published. Name and Email fields are required.