Padlet

Padlet

Padlet is een virtuele muur waarop je tekst, afbeeldingen, links, video en dergelijke kunt ‘plakken’.

Het is een online communicatietool / prikbord waarop iedereen tegelijkertijd een bericht kan achterlaten. Je kunt meerdere ‘muren’ (of ‘prikborden’) aanmaken en de vormgeving naar eigen smaak en wensen aanpassen. Het internetadres kun je een eigen herkenbare naam geven. Werken met Padlet kan via een browser (laptop/pc) maar ook via een app (zowel via App Store als Google Play). Er is een gratis versie beschikbaar die voldoet voor het onderwijs. Wil je meer mogelijkheden dan zijn er drie verschillende betaalde versies beschikbaar.

Padlet in het onderwijs – Didactische toepassingen

Padlet kun je op verschillende manieren in het onderwijs inzetten zoals bij het activeren van voorkennis of het inventariseren van meningen. Hieronder staan drie verschillende rollen beschreven die Padlet elk op een andere wijze inzetten en ook andere didactische doelen hebben.

Tutor: als tutor is Padlet inzetten om het leerproces van studenten te stimuleren door hen te laten brainstormen. Stel: je wilt dat studenten naar hoorcolleges gaan en met elkaar tijdens de tutorbijeenkomst hierover in gesprek gaan. Studenten kunnen op Padlet (korte) samenvattingen van hoor- of werkcolleges zetten, studenten kunnen zelf vragen maken over een hoor- of werkcollege en deze posten. Je kunt studenten van te voren de vragen laten maken en het antwoord op de Padlet te zetten.

Trainer: een training waarbij het aanleren van vaardigheden centraal staan is Padlet ook goed te gebruiken. Zo kan Padlet_onderzoek_Wordpressdat vooraf  aan de training de student een tekst moet lezen zodat hij voorbereidt naar de training komt. Je kunt aan studenten vragen om in eigen woorden de kern van de tekst op de Padlet te zetten. Je kunt ook zelf als docent vragen maken die de studenten moeten beantwoorden, zoals je in dit voorbeeld kunt zien.

Het voordeel van Padlet is dat het voorkennis activeert, uitnodigt tot samenwerken en kennis delen, het stimuleert en de opdracht is op elk moment op elk device te maken. Als je een opdracht op de Padlet zet die de student moet maken, speelt ook sociale druk mee. De student ziet namelijk precies wie van de medestudenten de opdracht al gemaakt heeft, en als docent zie je ook wie de opdracht niet gemaakt heeft.

Hoorcollege docent: tijdens een hoorcollege kan Padlet goed dienen om voorkennis te activeren. Je kunt aan het begin van een college vragen of de studenten willen reageren op een begrip (wat weten ze hier al van?) of op een stelling (wat vind je daarvan?). Hier vind je een voorbeeld.

Wilfred Rubens heeft twee blogberichten gewijd aan de didactische mogelijkheden van Padlet. Zie

Padlet_hc_Wordpress

Tips en trucs
 • Standaard staat elke Padlet muur die je aanmaakt op ‘semi-private’, dit is gemakkelijk wijzigen in ‘private’ waarbij je de gebruikers een mail zendt met een link. Het is mogelijk de Padlet te  verbergen voor Google door Padlet op ‘secret’ te zetten.
 • Je hoeft geen account aan te maken, maar het kan wel.
 • Een muur kan altijd weer aangepast worden.
Meer informatie
Meet de Zuyd expert

Heb je vragen? Gebruik de reactieruimte onder dit blogitem. Iedereen kan natuurlijk op elke vraag reageren, maar je ontvangt ook zeker een reactie van de Zuyd Experts:

 • Didi Joppe

4 thoughts on “Padlet

 1. henk acampo

  september 14, 2016 at 2:51pm

  Mooi strak voorbeeld met een concrete koppeling naar verschillende onderwijsactiviteiten! Ik docenten in de training BDB zeker wijzen op dingen@zuyd!

  Henk Acampo

  • Didi Joppe

   september 21, 2016 at 1:35pm

   Dag Henk,
   fijn dat je enthousiast bent! Mocht je vragen hebben kun je ons altijd benaderen,
   groet, Didi

 2. Dorien Gerards

  september 25, 2016 at 7:27pm

  lijkt me een mooi instrument, zeker te gebruiken bij PGO!

  • Didi Joppe

   oktober 7, 2016 at 4:29pm

   Dag Dorien,
   Padlet is inderdaad een fijn middel voor studenten en docenten om samen te werken, zaken te verzamelen op een centrale plaats en dergelijke. Succes met het gebruiken ervan en als je vragen hebt kun je altijd mailen!
   Groet, Didi

Geef een reactie

Your email will not be published. Name and Email fields are required.