PowToon

powtoonPowToon is een tool waarmee je presentaties kunt maken voorzien van animaties. Maak een gratis (education) account aan. Het bijzondere van PowToon is de cartooneske uitstraling maar er zijn ook meer professionele templates beschikbaar. Deze kun je naar wens aanpassen door andere figuurtjes te kiezen, video toe te voegen, andere lettertypes, animatie en veel meer. Sommige onderdelen van de template zijn alleen beschikbaar in de upgrade. Overigens kun je ook met een blanke PowToon beginnen. Met wat creativiteit kun je hele leuke filmpjes maken. Een PowToon presentatie ziet er door de animaties aantrekkelijk uit.

De kern van PowToon is dat je een tijdlijn maakt. Bijvoorbeeld: je hebt een PowToon gemaakt waarbij de studenten eerst een plaatje zien en na 3 seconden komt er tekst bij. Na een aantal seconden (overigens zelf in te stellen) gaat het plaatje weg en komt er een figuurtje te staan. In feite maak je een kort filmpje. Je brengt achtergronden, teksten en statische of bewegende figuren samen op een tijdlijn die je naar wens kunt voorzien van muziek en/of spraak. Het is mogelijk zelf illustraties te uploaden en tekst in te spreken of uploaden.

Als de animatie klaar is kan je deze exporteren naar YouTube, Vimeo of downloaden als Powerpoint of PDF. Daarnaast kun je de presentatie delen via onder andere Twitter en mail. Het is in de betaalde versie ook mogelijk de animatie als MP4 te downloaden en vervolgens via het aanvraagformulier [inloggen met je Zuyd account] de video beschikbaar te stellen via de videoserver van Zuyd [Mediasite]. Wil je van het gratis account gebruik maken dan kan je Vimeo of Youtube als omweggetje gebruiken om je filmpje als MP4 te downloaden.

In de gratis basisversie is het logo van PowToon zichtbaar. In de betaalde versie kan je het logo verwijderen en heb je meer keuze uit illustraties, achtergronden en muziek.
Zuyd heeft geen Zuydbrede licentie ter beschikking. Licenties zijn er vanaf ca 7 Euro per maand.

Gebruik je PowToon op een computer met Zuyd image dan kan het voorkomen dat Powtoon niet meteen opstart en komt na enige tijd de vraag om een installatiebestand te downloaden. In principe hoef je niets te installeren en moet PowToon gewoon werken in je browser.

PowToon in het onderwijs – didactische toepassingen

PowToon kun je het goed inzetten als hoorcollegedocent. Het verlevendigt een hoorcollege vanwege de bewegende beelden. PowToon werkt goed als je één centraal onderwerp, thema of begrippenkader wilt toelichten. Daarmee dus een tool waarmee je ook kennisclips kunt maken.

Tips en trucs
  • Het maken van een PowToon presentatie kost tijd, zeker omdat er veel mogelijkheden zijn. Gebruik een template.
  • Pas op met teveel en teveel verschillende bewegende beelden in te zetten, dit leidt de studenten af van je verhaal. Less is more.
  • Zie ook de Zeven Gouden Kennisclips Tips!
Meer informatie
Meet de Zuyd-expert

Heb je vragen? Gebruik de reactieruimte onder dit blogitem. Iedereen kan natuurlijk op elke vraag reageren, maar je ontvangt ook zeker een reactie van de Zuyd Experts:

Geef een reactie

Your email will not be published. Name and Email fields are required.