Referentieprogramma’s

Al jaren worden in het onderwijs reference management tools gebruikt ter ondersteuning van (wetenschappelijk) onderzoek en aanverwante researchactiviteiten. Reference management tools helpen bij het correct vastleggen, bewerken en hergebruiken van publicaties. Er zijn diverse tools op de markt. Binnen Zuyd wordt Endnote in het basisimage aangeboden. Lees hier meer over Endnote.

Binnen het onderwijs wordt naast EndNote, ook RefWorks veel gebruikt, niet omdat het de beste tools zijn, maar vooral omdat men er al zolang mee werkt. Reference management tools anno 2013 zijn echter geen zware, complexe desktop-applicaties meer, maar online lichtgewicht en ‘easy to use’ web-applicaties. Ergens rond 2004, nog voor de web 2.0 hype, raakten de eerste zogenaamde ‘Social Bookmarking’ sites in opkomst, zoals Delicious en Diigo. Zie het item over Social Bookmarking voor meer informatie hierover. In de basis draait het om het vastleggen en delen van online bronnen in een sociaal netwerk. De meerwaarde van deze web 2.0 tools zit vooral in het kennisdelingsaspect: gebruikers zetten hun favorieten online waar anderen, die geïnteresseerd zijn in dezelfde onderwerpen, ze kunnen zien en kunnen overnemen. Hoe meer je deelt, des te beter zijn de door deze tools gegenereerde verwijzingen naar voor jou relevante bronnen.

Online reference mangement tools

Vooral wanneer je met een groep wil samenwerken zijn ConnoteaZotero en Mendeley de bekende online refence managent tools. Deze tools hebben voortgebouwd op dat principe: met die tools kun je niet alleen je favoriete webpagina’s online bewaren en delen maar ook andere bronnenverzamelingen: artikelen (PubMedGoogle Scholar), boeken (Google BooksAmazon), annotaties (WorldCatPiCarta), proefschriften, papers, rapporten, mediabestanden enzovoorts kunnen worden vastgelegd. Ze kunnen daarmee de concurrentie aan met desktop-tools als EndNote en RefWorks. Deze ‘next generation’ tools zijn stukken eenvoudiger in het gebruik. Omdat informatie niet langer lokaal wordt opgeslagen, maar op het web, is de inhoud altijd en overal beschikbaar. Maar het allergrootste voordeel is toch wel de mogelijkheid om bronnen met anderen te kunnen delen. Het individu kan zo profiteren van de kennis van velen; in web 2.0 terminologie bekend als ‘wisdom of the crowd’.

Mendeley is niet opgenomen in het basisimage van Zuyd. Dat betekent dat de Desktop Client (nodig om je referenties te importeren in Word) niet beschikbaar is op de Zuyd PC’s. Lees hier meer over Mendeley.

Tips en trucs
  • Wie serieus aan de slag gaat met reference management tools moet zich realiseren dat het rendement van dergelijke tools sterk afhangt van de mate waarin iemand informatievaardig is. Informeer daarom bij de bibliotheek naar de mogelijkheden omtrent workshops informatie- en onderzoeksvaardigheden.
  • Wie op zoek is naar een manier om niet alleen referenties, maar complete documenten te bewaren in een persoonlijke bibliotheek, zou eens moeten kijken naar Evernote of OneNote. Hoewel niet echt een specifieke reference management tool kan het tot op bepaalde hoogte wel als zodanig gebruikt worden. Bovendien heeft Evernote als voordeel dat de inhoud altijd en overal beschikbaar is; zowel via een desktop-applicatie, het web en zelfs via mobiele devices. Op dit Evernote notebook staan tips voor het gebruik van Evernote. Ook de supportpagina’s van Evernote zelf geven per device een uitgebreide handleiding.
  • Veel databanken, vooral die van grotere uitgeverijen als Elsevier en EBSCO, zijn voorbereid op reference management tools. Beschrijvingen kunnen met één druk op de knop vrijwel altijd geëxporteerd worden naar EndNote (en naar minder bekende formaten als Bibtex en RIS). Het is echter niet nodig om over de EndNote-applicatie te beschikken, ook webbased tools als Connotea, Zotero en Mendeley kunnen met deze formaten overweg.

Meer informatie

Meet the Zuyd Expert

Heb je vragen? Gebruik de reactieruimte onder dit blogitem. Iedereen kan natuurlijk op elke vraag reageren, maar je ontvangt zeker ook een reactie van de Zuyd Experts:

2 thoughts on “Referentieprogramma’s

Geef een reactie

Your email will not be published. Name and Email fields are required.