Shakespeak

fullsizeoutput_42aShakespeak is een add-in voor Powerpoint en maakt een presentatie interactief. Het is mogelijk vragen te stellen, een quiz te maken of te stemmen (voting). Interactie kan via SMS, Twitter en Internet. Alle antwoorden (anoniem of niet) kunnen altijd achteraf worden opgevraagd (in overzichten op het scherm en in een Excel-bestand). Los van de slides kunnen ook aparte survey worden gemaakt die door de toehoorders kan worden ingevuld, zelfs lang nadat de presentatie is beëindigd. Woordenwolken zijn in de nieuwste versies ook mogelijk.

Zuyd licentie
Je kunt het meteen gratis gebruiken. Na het downloaden van de add-in installeert Shakespeak automatisch in Powerpoint met een nieuw tabblad. Onderdeel van het installatieproces is een Powerpoint waarin wordt uitgelegd hoe je Shakespeak kunt gebruiken. Tot 20 gebruikers is het gebruik gratis. Dit kan onbeperkt. De autorisatiecode is weliswaar eenmalig. Wil je het vaker inzetten, voor een grotere groep inzetten of meer met de vraagstatistieken gaan doen, dan heeft Zuyd voor 60 gebruikers (e-mailadressen) een licentie waarvan je gebruik kunt maken (zolang de voorraad strekt). Als je hierin bent geïnteresseerd neem dan contact op met shakespeak@zuyd.nl.
Heb je installatierechten op je laptop?, dan kun je de software downloaden en de add-in installeert Shakespeak automatisch in Powerpoint met een nieuw tabblad. Heb je geen regie over je laptop, stuur een e-mail naar shakespeak@zuyd.nl en dan wordt het geregeld.

Shakespeak in het onderwijs – didactische toepassingen

Shakespeak is gericht op interactie met de studenten en is vooral goed te gebruiken in hoor- of werkcolleges. In onderstaande video zie je een voorbeeld en de didactische mogelijkheden.

shakespeak_dashboard

Dashboard Shakespeak

Studenten kunnen via mobiel, laptop of tablet reageren of vragen stellen. Omdat Shakespeak is geïntegreerd in Powerpoint, hoef je de presentatie niet te verlaten. Het is mogelijk om van een vraag die een student stelt, direct om te zetten in een nieuwe vraag waarop studenten kunnen reageren. Dit regel je via het dashboard van Shakespeak. Na afloop is het mogelijk een rapport (scherm alsook Excel) samen te stellen.

shakespeak_vraag

Slide 2 en voorbeeld op mobiel

Hoe werkt het? Kies de Powerpointslide waarop je een vraag wilt zetten en klik op  het tabblad Shakespeak en dan op de Add vote slide. Je maakt een multiple choice vraag met antwoordmogelijkheden en op hetzelfde venster kan je o.a. aangeven welk antwoord correct is, hoeveel keer mag worden gestemd, etc. Shakespeak voegt automatische drie slides toe aan de presentatie: één slide als aankondiging en hoe de student kan meedoen (eenmalig). In de tweede slide staat de vraag en antwoordmogelijkheden en op de derde komen de resultaten. Op het moment dat de presentatie actief is, kan de student reageren. Klik je door naar de volgende slide, komen daar de resultaten te staan. Presentator kan vooraf instellen of reageren dan nog mogelijk is. Na afloop krijg je een mail met een link naar de resultaten. Deze kun je vervolgens exporteren naar Excel of als PDF. De antwoorden zijn automatisch verwerkt in een taartdiagram die te downloaden is als afbeelding.

Naast vragen stellen met behulp van Shakespeak is het ook te gebruiken voor een survey op einde van les, twitterberichten kunnen beschikbaar gesteld worden op het  beeldscherm en resultaatschermen kunnen worden gedeeld.
Tips en trucs
  • Wil je Shakespeak eerst een keer uitproberen? Dat is mogelijk, ga naar de site van Shakespeak en klik op de button Try it now. De add-in wordt gedownload eshakespeak_tryitnown als je dit exe-bestand opent wordt de add-in geintalleerd. Met de gratis versie kunnen maximaal 20 studenten reageren.
  • Wil je Shakespeak gaan gebruiken? Neem dan contact op met shakespeak@zuyd.nl.
  • Op het dashboard van Shakespeak is het mogelijk bij Student Identification aan te geven of het publiek wel of niet anoniem kan reageren.
  • Er komen regelmatig nieuwe mogelijkheden beschikbaar en deze worden via http://dingen.zuyd.nl/nieuwe-features-shakespeak/ nader besproken. Wil je een functie die niet bestaat, neem dan ook contact op met shakespeak@zuyd.nl. Wij kunnen deze vraag dan bij de ontwikkelaars leggen. Reeds eerder zijn onze vragen al eens verwerkt in de nieuwe versie.
Meer informatie
Meet the Zuyd expert

Heb je vragen? Gebruik de reactieruimte onder dit blogitem. iedereen kan natuurlijk op elke vraag reageren, maar je ontvangt zeker ook een reactie van de Zuyd Expert:

Geef een reactie

Your email will not be published. Name and Email fields are required.