Video zoeken

Het maken van een video is tijdrovend dat vraagt om specifieke vaardigheden. Er zijn veel goede redenen om zelf een video te maken maar er is ook een schat aan goede onderwijsvideo’s beschikbaar. Beeldmateriaal van anderen inzetten in een onderwijssetting is onder bepaalde voorwaarde toegestaan. Een docent mag tijdens een les een video vertonen in het klaslokaal, maar deze, zonder toestemming niet plaatsen in een digitale leeromgeving.

Op de portal Auteursrecht van Zuyd Bibliotheek zijn diverse vuistregels rondom beeld en geluid te vinden.

Linken naar video’s en geluidsfragmenten op het internet is altijd toegestaan. In geval je een video of een geluidsfragment wilt gebruiken zal je deze rechtstreeks moeten afspelen middels ‘streamen’. Eerst downloaden en dan vertonen is zonder toestemming vooraf niet toestaan!

Er zijn veel bronnen waar je kunt zoeken. Heb je hulp nodig bij het zoeken of wil je meer informatie over hergebruik en copyright, neem dan contact op met het Auteursrechten Informatiepunt van Zuyd Bibliotheek.

Zoekmachines

Maar wat doe je als je een video zoeken wil? En met welke zoekmachines kun je het beste video’s zoeken?

Iedere site heeft zijn eigen zoekmogelijkheden. Bij videosharingsites kun je meestal zoeken op woorden in de titel van een film en in de omschrijvingen die bij de films zijn opgesteld. Op veel websites zijn de films ondergebracht in categorieën, bijvoorbeeld onderwijs, nieuws, politiek, techniek en wetenschap. Daarnaast kennen deze sites ook ‘kanalen’. Dit zijn verzamelingen video’s van groepen mensen of individuen, bijvoorbeeld het YouTube kanaal van AVD Zuyd Heerlen.

 • Met Google video’s kun je zoeken naar video’s of specifiek naar YouTube video’s. Je kan de zoekresultaten filteren via ‘Tools’.

Via de knop “Elke bron” kan je bijvoorbeeld YT-filmpjes er uit filteren.

 • Binnen YouTube zijn er ook nog diverse kanalen waar je je ook op kunt abonneren. YouTube heeft ook een educatief kanaal waar video’s per onderwijstype worden verzameld: YouTubEdu. Een andere bekend videoplatform is Vimeo,

klik op de afbeelding voor vergroting

Een andere logische stap is om de catalogus van Zuyd Bibliotheek te raadplegen. Via deze centrale catalogus zoek je tegelijkertijd in de collecties van Zuyd en van De Domijnen. Via ‘geavanceerd zoeken’ kan je vooraf filteren op materiaalsoort DVDVID.

Klik op de afbeelding voor de vergroting

 • Via DiZ [thuistoegang door in te loggen met je Zuyd account via] kan je in diverse bronnen tegelijk zoeken en je zoekresultaten filteren op materiaalsoort ‘Video’. Ook de content van Academia wordt hier doorzocht. Via Academia heb je online toegang tot duizenden uren streaming content voor het hoger onderwijs in Nederland, geselecteerd uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

In het midden staat de integrale videocatalogus en daaronder de video’s per faculteit of dienst. Bovenaan de pagina staan video’s in de ‘spotlight’.

Je kunt fulltext zoeken op titel, spreker, trefwoorden en inhoud van de presentatie. Tevens worden dan ook onderwerp-gerelateerde andere video’s getoond. De Engelstalige handleiding van Mediasite staat achter de helpknop, rechtsonder op elke pagina.

Bronnen, een selectie …
 • Academia: onderwijsportal van de publieke omroep met duizenden uren straming content voor het hoger onderwijs in Nederland.
 • Documentairenet“portal met documentairs uit binnen- en buitenland.
 • Khan Academy is een gratis onlineverzameling van meer dan 2150 lesfragmenten die met video bijeen zijn gebracht op You Tube, kijk hier voor de Nederlandse Khan Academie.
 • Lynda.com, training voor o.a. software, programmeertalen, video en fotografie.
 • MIT Open Courseware website , Open onderwijs van MIT;
 • Rechtenonline: YouTube kanaal met honderden fragmenten beeldmateriaal over juridische onderwerpen ingedeeld in rechtsgebieden.
 • TED (Technology, Entertainment, Design) geeft sprekers een podium om ons in korte lezingen (TEDtalks) over onderwerpen uit hun gebied van expertise of de wetenschap in het algemeen te informeren en te inspireren; TED-Ed YouTube kanaal van TED-Ed met ‘lessons worth sharing’.
 • Vimeo: een wat kleinere videosite, maar wel met een aparte categorie ‘Education & Do it Yourself’ waar veel interessant materiaal te vinden is.
 • Uitzending gemist: geeft vrije toegang tot de meest recente uitzendingen van de publieke omroep. Het is een tijdelijke collectie. Veel materiaal uit Uitzendinggemist komt uiteindelijk in Academia.
 • University video’s: deze portal doorzoekt de YouTube-kanalen van ’s werelds beste universiteiten.
 • YouTube Edu: films uit de categorie onderwijs van YouTube, veel videocolleges en weblectures vanuit voornamelijk de VS zijn hier te volgen.
 •  Zoeken.beeldengeluid: hier kan je op metadata-niveau de hele collectie van de publieke omroep terugvinden.
Tips en trucs
 • Het zoeken naar video’s kan ook prima als opdracht worden gegeven aan de studenten. Laat ze eens in groepjes zoeken naar relevant materiaal waarop ze moeten reflecteren en onderling de informatie moeten valideren. De uitkomst van de leeropdracht kan een top 5 van filmpjes zijn waar de student het meeste aan heeft.
Meet the Zuyd Expert

Heb je vragen? Gebruik de reactieruimte onder dit blogitem. Iedereen kan natuurlijk op elke vraag reageren, maar je ontvangt ook zeker een reactie van de Zuyd Experts:

Geef een reactie

Your email will not be published. Name and Email fields are required.