Weblectures en kennisclips

Een weblecture is een integraal opgenomen hoorcollege. Weblectures worden meestal in een collegezaal opgenomen in aanwezigheid van studenten. Het kan natuurlijk ook op andere locaties zoals in het ‘veld’ of in een studio en met of zonder publiek. Bij Zuyd zijn er een aantal collegezalen ingericht met apparatuur om weblectures op te nemen. Via dit aanvraagformulier [inloggen met je Zuyd account] vraag je een opname aan. Op Zuydnet is meer informatie te vinden over de beschikbare videofaciliteiten.

Mediasite

Alle opgenomen weblectures zijn te bekijken via MediasiteDeze ‘video-etalage’ van Zuyd heeft een openbare en gesloten videocatalogus. Om alle Zuyd video’s te bekijken dien je met je Zuyd-account in te loggen.

mediasite-portalIn het midden staat de integrale videocatalogus en daaronder de video’s per faculteit of dienst. Bovenaan de pagina staan video’s in de ‘spotlight’.
Je kunt fulltext zoeken op titel, spreker, trefwoorden en inhoud van de presentatie. Tevens worden dan ook onderwerp-gerelateerde andere video’s getoond. De Engelstalige handleiding van Mediasite staat achter de helpknop, rechtsonder op elke pagina.

Uitleg over deze portal vind je in drie tutorials over de videoportal algemeen, de videoplayer en hoe je een video uit de portal kunt embedden in bijvoorbeeld Blackboard. Zie ook de handleiding waarin stap voor stap de handelingen beschreven staan om een video te ‘embedden’ of ‘hyperlinken’.

Weblectures – didactische toepassingen

Weblectures worden in het onderwijs vooral ingezet om colleges en presentaties vast te leggen en beschikbaar te maken voor studenten. Ze kunnen achteraf de hele opname of delen ervan nog eens bekijken. Bijvoorbeeld alleen het gedeelte dat ze niet begrepen hebben. Voor studenten met een functionele beperking, een chronische ziekte of waarvan de tijdens het college gebruikte taal niet hun moedertaal is, zijn weblectures een uitkomst. Daarnaast wordt er geëxperimenteerd met het inzetten van weblectures bij werkcolleges en practica maar ook bij afstandsonderwijs waarbij studenten live vragen kunnen stellen via de chat.

Een weblecture kan enerzijds gezien worden als een service aan studenten maar aan de andere kant dient het ook een duurzaam doel. De presentatie van een gastspreker bijvoorbeeld kan worden opgenomen en hoeft daarom maar één keer ingehuurd te worden. Denk wel aan toestemmingsverklaring video-opname/publicatie en portretrecht (te downloaden met je Zuyd account).

Opgenomen colleges kunnen vervangen worden door werkcolleges en contactmomenten waarin dieper op de leerstof wordt ingegaan (flipped classroom). Ook kunnen colleges uit voltijds onderwijs worden hergebruikt voor deeltijd of afstandsonderwijs.

Hoorcollege weblectures hebben vooral cognitieve leerdoelen:

 • feitenkennis opbouwen
 • zelfstandig stof herkennen
 • hoofdlijnen herkennen
Kennisclips – didactische toepassingen

Naast de weblecture wordt er steeds meer gebruik gemaakt van korte, vaak op één onderwerp gerichte video’s: de kennisclip. Deze video’s worden vaak in een studio opgenomen maar kunnen ook prima thuis of op de werkplek gemaakt worden met een laptop, webcam, microfoon en speciale software (zie meer bij item ‘screencasting’).

Er zijn veel varianten zoals:pencast

 • pencast (de camera filmt een geschreven notitie of uitwerking van een som),
 • screencast (opname van een computerscherm),
 • mathcast (uitleg van een wiskundige formule),
 • slidecast (opname van een Powerpoint of Keynote presentatie),
 • animatie (tekenfilmpje, whiteboardanimatie, stopmotion video etc.),
 • powercollege (zeer kort college met extra uitleg over één onderwerp of bespreking van een test)

De leerdoelen kunnen per kennisclip variëren. Een instructiecollege om zelfstandig een vaardigheid te oefenen is een zeer geschikte toepassing. Denk aan het bedienen van een machine, uitleggen van software of medische vaardigheden zoals het geven van injecties, hechten of zwachtelen.

Meer over het maken van video’s zie de items: ‘maken van weblectures en kennisclips‘ en ‘video maken’.

Tips en trucs
 • Bij een kennisclip is zowel de inhoud als de vormgeving belangrijk. Kijk in de camera, varieer je stemgebruik, gebruik gebaren en zie er verzorgd uit.
 • Kies voor een vorm en technisch niveau die past bij je persoonlijkheid en stijl van lesgeven.
 • Begin simpel.
 • Leer van anderen, bekijk weblectures van andere docenten en kijk wat zij doen of niet doen. Dit kun je ook samen met collega’s doen. Vraag aan hen wat ze goed of minder goed vinden aan jouw weblectures en bespreek op jouw beurt hun weblectures.
 • Wil je opnames van gastsprekers maken? Leg ze dan altijd vooraf uit waarvoor je opnames maakt en vraag schriftelijk toestemming om de opname online te plaatsten.

Meer informatie
Meet the Zuyd expert

Heb je vragen? Gebruik de reactieruimte onder dit blogitem.Iedereen kan natuurlijk op elke vraag reageren, maar je ontvangt zeker een reactie van de Zuyd Experts:

Geef een reactie

Your email will not be published. Name and Email fields are required.